Xenon често задавани въпроси

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

 

Какво е H.I.D.? 
High Intesity Discharge - електрически разряд, вследствие високо напрежение в газова (ксенонов газ) среда.

 

Как свети ксенонът ? 
Електрически заряд запалва ксенонов газ в херметически затворен балон. Процесът е сходен с природния феномен на светкавиците. Ксеноновата крушка няма нажежаема жичка. Тя създава светлина при разряд между два електрода в кварцова капсула, пълна с ксенонов газ, който се йонизира и свети.

 

Защо да сменя халогенните лампи в автомобила си с ксенонови ? 
Осветеността от ксенонова крушка е много по-близка до естествената дневна светлина. Светлината от 35W ксенон лампа е 300% по-ярка от халоген 55W. Ксеноновата крушка консумира по-малко енергия и отделя много по-малко топлина по време на работа. Получавате по-добра видимост, по-дълго време за реакция, а оттам се повишава и Вашата сигурност. Богат избор от цветове и температури според вкуса Ви. Придава по-елегантен вид на Вашата кола.

 

Какво е температура на цвета ? 
Мярка за спектралния състав на светлината е нейната цветна температура. Цветната температура е условна температура в градуси по Келвин  (0°К = -273.15°С). Това е температурата, до която би трябвало да се нагрее едно абсолютно черно тяло, така че да излъчва светлина със съответната дължина на вълната (цвят), предизвикваща усещане за съответния цвят. Цветът на телата се дължи на избирателното отразяване/поглъщане на светлината от багрилните вещества (пигменти), които съдържат. При ксеноновите лампи различната цветна температура се постига чрез различни примеси към ксеноновия газ, с който е пълна лампата.

 

Какъв е животът на ксеноновите лампи ? 
Ксеноновите лампи имат живот от 3 000 до 5 000 часа. Ако карате на фарове средно по един час на ден, това прави повече от осем години.

 

Каква е съвместимостта с моя автомобил ? 
Ксенон светлините могат да бъдат монтирани на всеки автомобил, който използва някой от световните стандарти за авто светлини. За да проверите кои от предлаганите комплекти и лампи са съвместими с Вашия автомобил, моля направете спрвка на следната уебстраница:  http://www.osram.com (на английски)

 

Заслепяват ли ксеноновите лампи ? 
Ксеноновата светлина е по-малко дразнеща от халогенната. Всички продукти LUXIMA преминават т.нар. DIN тест за дразнимост на очите. Усещането за заслепяване е субективно. По-различния цвят на идващите насреща фарове привлича погледа. Това може да предизвика заслепяване. Същия проблем са имали водачите през 50-те и 60-те години на миналия век, когато са навлизали халогенните лампи.

Заслепяване може да предизвика използването на лампи с по-висока от разрешената мощност. Максималната разрешена мощност в ЕС за ксенонови крушки е 35W. Съществуват ксенонови комплекти с мощност 45W, 50W, 55W, 75W или 100W, както и халогенни крушки с мощност 90W или 100W, които са забранени за употреба в ЕС. По-високата мощност на използваните лампи може да доведе до повреда в електрическата инсталция на Вашия автомобил и дори до пожар!

 

Коя светлина осигурява най-добра видимост ? 
Човешкото око е привикнало, през дългите години на еволюция, към слънчевата светлина и вижда най-добре на тази светлина. Естествената слънчева светлина е с цветна температура около 5500К. Ксенонови лампи с цветна температура 5000К или 6000К осигуряват светлина с най-близки характеристики до слънчевата. За сравнение цветната температура на халогенната лампа е около 2500К - 2700К.

 

Ще виждам ли по-добре с ксенонови светлини ? 
Да. Поради спектъра на излъчваната от ксеноновите лампи светлина, както и поради по-големия светлинен поток, ще виждате по-ясно, по-надалеч и по-добре, особено в дъждовно и тъмно време.

 

По-горещи ли са ксеноновите лампи от халогенните ? 
Ксеноновите лампи са по-студени от халогенните. Мощността на ксеноновата лампа е 35W, което е с 43% по-малко от халогенната. Въпреки това, не докосвайте тялото на работеща лампа поради риск от изгаряне.


Препоръчваме Ви да разгледате следните категории

This section doesn’t currently include any content. Add content to this section using the sidebar.